Nieuwsbrief april 2018

Lentekriebels

Beste Hampshire down liefhebbers, Het voorjaar was kort. Goed weer liet op zich wachten, maar het kwam… en hoe!! Terwijl lammetjes van de weiderassen nu in de weide dartelen en het lente – gevoel vergroten staan onze ramlammeren al met hun neus richting slachthuis. Het traditionele Paaslam staat niet overal meer op het menu, zo blijkt, wegens te duur. De schandalen in de vleessector is ook niet bevorderend, maar eerlijk, het gaat niet over het schapenvlees… Houden zo! De ooilammeren geraken wel in het stamboek, voor zover ze geen afwijkingen vertonen. Ik krijg de indruk dat de vraag naar ooilammeren stijgend is. Terug naar de natuur! Wie nog het geluk heeft om wat gras rond de woning te bezitten kiest voor iets waardevols… Het blijft dus nodig om ons ras te promoten! Enkelingen, ramlammeren, hebben ook het geluk te mogen blijven leven… de beste… als man moet men superieur zijn om te mogen blijven! R. Tanghe – Voorzitter

Jaarprogramma

* Belgian Championship op 20 mei Aartrijke

* National show Worcester: 22 juni

* BBQ: op 25 augustus bij Dirk en Hilde – Dentergem. ’s Middags!

*Flockcompetitie: Op 22 – 23 september *AGM – UK op 26 - 28 oktober * AGM Belgium: Vrijdag 30 november te Bellegem.


Grassroots

Het BASCO – systeem dat ons in staat stelde het stamboek online te doorzoeken is vervangen door GRASSROOTS. Onze UK – moederorganisatie vond het handiger en goedkoper dus werd overgestapt. Els is druk in de weer om via de updates van jouw flock alles in te voeren. De voorzitter doet dat voor de lammeren. Wie al een kijkje wil nemen kan dat op: https://www.grassroots.co.uk/cgibin/htmlos.cgi/pedeweb/pedeweb.html?id=hampshired own2

 

Verkoopadressen

Leden die verkopen aan niet stamboekleden kunnen hun verkoopadressen doorgeven aan de voorzitter. Hij schrijft dan die mensen een tweetal keer aan met een voorstel om lid te worden, kwestie van ons niet te vergeten…NU DOEN!

 

Buitenlandse reis

Dit jaar kozen we terug voor Nederland. We waren te gast in de omgeving van Harry Roeckevisch en zijn ‘kleine klokke’ flock. We reisden af op vrijdag 6 april. De samenkomst was voorzien tegen aperotime ( 12u) in Grandcafé – restaurant ‘De Babbelaer’ in Lochem. Alleen de voorzitter/reisleider had het academisch kwartiertje nodig om zich bij het gezelschap te voegen…

Na de lunch vertrokken we richting Zutphen, één der oudste steden van Nederland, duidelijk te merken aan oude gebouwen, kerken, koopmanshuizen. Na een fikse
wandeling en een verfrissing ging het terug richting Lochem voor het inchecken en de naar Nederlands normen- meer dan behoorlijke maaltijd. Op zaterdag werden we, na een eventuele duik en een ruim ontbijt, afgehaald door Harry Roeckevisch. We trokken richting Duitsland om een Duitse kudde in het biologisch centrum Zwillbrock te bezoeken. Een biologisch bedrijf met 800 Moorschnuckenooien: een oud plaatselijk ras die men er van het uitsterven behoedde.

De lammertijd liep er op zijn einde. In de zomer begrazen de dieren er 45 Ha heide. Over de middag sterkten we ons in herberg de Haarmoole, pal op de grens tussen Nederland en Duitsland. Na de middag waren we te gast bij Harry waar Hans Abbinck ons de stiel van het ‘herder wezen’ bijbracht. Na meer dan 35 jaar herder en natuurbeheerder kon de man ons met een PowerPoint presentatie gedurende meer dan 2 uur boeien. De man geeft workshops over diverse onderwerpen, kon het ook sappig vertellen en heeft ook een website www.schapenhoeve.nl en een facebookpagina: schapenforum. www.facebook.com/groups/schapenforum/ Daarna kregen we een (ingekorte) presentatie en een bezoek aan de kudde van Harry.

’s Avonds namen we het avondmaal in het naburige Laren. Op zondag trokken we 50 Km huiswaarts naar het openlucht museum in Arnhem, een 44 Ha groot domein en toch soms moeilijk vindbaar… Noem het maar het Nederlandse Bokrijk.

Den traditionele apero kwam door omstandigheden na het bezoek maar werd toch gesmaakt alvorens af te reizen.
Dank zij de weergoden en het gezelschap kunnen we spreken van een geslaagde, leerrijke trip… Hans Abbinck is daarbij een naam om te onthouden…



Blauwtongvaccinatie

Vorig jaar naderde de blauwtong vanuit Frankrijk tot op 40 Km van de Belgische grens. Vaccineren was niet langer verplicht, misschien wel aan te raden. Vanaf dit jaar kunnen fokkers hun nodige vaccin afhalen bij de dierenarts en zelf vaccineren. Oudere dieren krijgen 1 dosis, lammeren krijgen na een maand een herhaling. De houdbaarheid van het product is zeer gering.

 

Open deur

Op 17 maart was de open deur voorzien, dit keer bij de president. Laat het nu net de koudste zaterdag van maart zijn… Het idee om alles in een grote tent te laten plaatsvinden werd na de berichten ene Deboosere letterlijk in de koelkast gestopt. De eersten arriveerden met 15’ vertraging maar konden zich opwarmen aan een kop koffie of thee. Uiteindelijk bezochten zo’n dertig mensen de flock. Na de eerste verhalen over schapen en de huishond werd overgegaan tot een voorstelling van de flock 31U St. Martin, de enige fokkerij nog in bedrijf sinds de oprichting van de vereniging in 1995. Er is zelfs nog een voorgeschiedenis in het Belgisch stamboek. Ook de bedrijfsnaam heeft zijn geschiedenis.

De bloedlijnen werden voorgesteld die terug te brengen zijn tot 3 stammoeders: 2X Ballycreelly en 1 x Southborne. Ondertussen passeerden 13 rammen de revue. Er werd getoond hoe diverse gegevens bijgehouden worden. De jaarlijkse werkzaamheden werden aangehaald met de werkwijze. Er werd aangegeven welke dieren er nu op het bedrijf stonden vooraleer de koude getrotseerd werd om de dieren life te gaan
aanschouwen. Het was duidelijk dat de stockram dicht aan de boom moest gebonden blijven, wegens té mannelijk…

Er werd afgesloten met een streekbiertje en een streekbroodje: de piro.

Met de wetenschap in gedachten dat men van zijn erf moet komen om wat op te steken vertrok iedereen huiswaarts.
 

 

PinksterZONDAG Championdag!!

We zijn voor het kampioenschap terug te gast te Aartrijke op de beurs ‘hof en huis’. Als dat op het Hemelvaartweekend valt is het kampioenschap op zaterdag. Dit jaar is het het pinksterweekend, vandaar de wedstrijd op zondag!!! Omdat de Mc Faddens, keurders van dienst ons op zondag al verlaten en tijdig in Zaventem moeten zijn start de wedstrijd om 13u. Vandaar dat het diner met de keurders op zaterdagavond voor de keuring plaats zal vinden. Mailing volgt.

 

Staarten? Scheren!

Telken jare, zowel op het championship als op de flockcompetitie moeten we horen van Engelsen of Ieren dat onze rammen met lange bewolde staarten geen zicht zijn. Ook wij vinden een gecoupeerde staart mooier, hygiënischer en beter maar we staan niet boven de wet. Het was Kevin Mc Carthy die ons de hint gaf om de staarten te scheren voor een kampioenschap om zo beter de dieren te kunnen keuren/vergelijken. Het wedstrijdreglement zal dus op die wijze worden aangepast. Van ramlammeren mogen de staarten geschoren worden. De deelnemer is vrij van kiezen. Wees gerust, ook dat zal geen zicht zijn maar misschien beter voor de keurder. De oudere dieren moeten geschoren zijn, dit regeltje blijft. De keurder van dienst is de Noordier Allen Mc Fadden van de Ashley flock.

AGM Belgium Datumwijziging!

Niettegenstaande de zaal ieder jaar opnieuw gereserveerd wordt voor de laatste vrijdag van november kregen we de vraag of we niet willen wijzigen, ofwel van plaats ofwel van datum. Het werd het laatste: De jaarlijkse vergadering gaat door in Bellegem op vrijdag 23 november ipv 30! Neen, het is niet omdat de bestuursleden bang zijn dat bij hen eind november lammeren te verwachten zijn! 



Ontwerp en realisatie: Rik Tanghe. 

 

 

 

Onze sponsors

  • Selectart
  • Selectart 2