Nieuwsbrief november 2018
Zomeren
Droogte – en warmterecords… Vergelijkingen met 1976… Alhoewel… Afzien of genieten? De meningen waren verdeeld. Voor sommigen onder ons kan het nooit warm genoeg zijn, voor anderen is het afzien. Iets gelijkaardigs zagen we in de kudde. Terwijl er nog ooien in de zon rustig aan het grazen waren lagen anderen van ‘s morgens al gapend in de schaduw ongeduldig de koelere nacht af te wachten. Hampshire Downs kunnen overleven op schrale grond. Conditioneel was er toch een achteruitgang bij die dieren op kaalgevreten weiden. Het extra verstrekte hooi werd gretig opgenomen. Bij de ouderen kwam de zomer van 1976 vaak ter sprake. Het was toen nochtans anders. Na het natte najaar van 1975, waar niet de boeren maar het Belgisch leger de aardappelen van de velden haalden, bleef het droog van maart tot september. Tarwe van 40
cm hoog en niet gekiemde maïs zorgde voor een catastrofe. Deze zomer bracht ons toch nog wat groei al houden we best rekening met duurder wordend hooi en/of voordroog. De prijs van de krachtvoeders is meer afhankelijk van de wereldmarkt. Men verzekerde mij dat het daar wel zal meevallen. Hoelang de zomer van 2018 in ons geheugen blijft zal afhangen van de komende jaren. De opwarming van de aarde voorspelt mildere en nattere winters en droge zomers… Op naar nieuwe records… Misschien moeten wij (en onze diertjes) ons (zich) gaan aanpassen…
Jaarprogramma
* AGM Belgium: Vrijdag 23 november te Bellegem. Nieuwe datum!!!
AGM Belgium Datumwijziging!
Niettegenstaande de zaal ieder jaar, onmiddellijk na de vorige vergadering, opnieuw gereserveerd wordt voor de laatste vrijdag van november kregen we de vraag of we niet willen wijzigen, ofwel van plaats ofwel van datum. Het werd het laatste: De jaarlijkse vergadering gaat door in Bellegem op vrijdag 23 november ipv 30! Neen, het is niet omdat de bestuursleden bang zijn dat bij hen eind november lammeren te verwachten zijn!
Inschrijvingsdeadline: 16/11!!!
Bestuursverkiezing
Om de drie jaar vernieuwen we de helft van ons bestuur. In 2018 is dat terug het geval. Klaus, Peter en Rik zijn uittredend en/of herverkiesbaar. Ieder lid van de vereniging kan/mag zich kandidaat stellen, de statuten spreken over maximaal 7 bestuurders. We hadden graag beroep gedaan op jullie frisse ideeën, jullie ervaring en jullie relaties om onze evenementen op poten te zetten. Het gaat om een viertal aangename vergaderingen per jaar. Aarzel dus niet om het formulier van kandidaatstelling in te vullen en te bezorgen aan de voorzitter!!
Jubileumjaar 2020
Onze vereniging werd door een aantal enthousiaste Hampshiredownvrienden boven de doopvont gehouden op 12 oktober 1995. We naderen dus ons 25 (en niet 20 zoals vermeld in de UK newletter) jarig bestaan. Dit willen we onder meer in de kijker plaatsen door de Annual General Meeting van onze moedervereniging in the UK naar hier te halen. We deden het reeds in 1997, toen de eerste maal dat men daarvoor naar het vaste land kwam. Het gaat om een boeiend weekend met de meeting, feestmaaltijden, bezoeken,… Voor de organisatie van dit event maken we een subcomité AGM 2020. Wie wil meewerken aan die organisatie laat dit weten aan de voorzitter. Dit item komt ook aan bod op de jaarvergadering van 23/11.
BBQ – verslag 25.08
Dirk & Hilde zijn bezig met een prachtige realisatie in Dentergem waarvan het eerste gedeelte af is. Een unieke locatie voor onze BBQ dit jaar. Dit had Dirk al twee jaar eerder laten weten en zijn planning klopte. Dit keer niet op een zaterdagavond maar ’s middags. In dergelijke zomers kan men indenken dat we zouden smelten van de hitte maar de weermaker had medelijden… misschien wat veel, want we waren heel wat gewoon geworden.
Bij een ruime apero was het een prettig weerzien van ex – leden en leden. Daarnaast konden we kennis maken met nieuwe Hampshire Down – bezitters.
Toen de BBQ – man klaar was konden we aan tafel. Het vet van de maaltijd werd afgewandeld in het aanpalend natuurdomein onder begeleiding van minstens drie natuurgidsen.
Dat was nodig want bij onze terugkeer was de loodzware opdracht enkele stukken te kiezen uit een tafel vol met taarten om die met koffie of thee te verorberen.
Leuke –oude en nieuwe - verhalen, tof gezelschap bestaande uit ex –, huidige - en toekomstige leden waren ons deel. Om de weegschaal niet in verlegenheid te brengen werd de avondmaaltijd dan maar overgeslagen, nagenietend van een schone dag.
Heilzame chicorei
Onze voorouders wisten het al: er hoorde een lepeltje chicorei bij het koffiepoeder. De suikerfabriek van Warcoing, ja die van de schapenvoeders verwerkt in plaats van suikerbieten, chicorei voor de productie van lightsuikers. Al enige tijd doet men er onderzoek op de heilzame werking van lactonen die de plant bevat. Wereldwijd onderzoek heeft uitgewezen dat die lactonen de weerstand van schapen tegen wormbesmettingen verhoogd. Ook de wormontwikkeling wordt erdoor belemmerd. In graspercelen waar chicorei werd doorgezaaid kwam 30 tot 60 % mnder wormlast voor. De lactonen zouden trouwens ook de lammeren een boost geven in hun groei. Het plantje heeft een pinwortel van 30 tot 40 cm lang waardoor het veel mineralen uit de bodem opneemt, ook selenium en kobalt, bevat 22% ruw eiwit, zuiver krachtvoer in de weide dus! De brakke smaak wordt ook gegeerd door alle herkauwers, zo ook door onze schapen. Het is een meerjarig plantje, een blijvertje dus. Alleen maakt doorschieten het minder smakelijk maar het maakt dan zaden en zaait zichzelf uit. Dit gebeurt als we de weide niet laten begrazen in augustus. Even nadenken bij herzaai dus en naast gras – en klaverzaden misschien ook chicoreizaad mengen à rato van 3 tot 4 Kg/Ha. Planten van 20 cm bevatten het meeste eiwit en lactaten. Begrazen tot 5 cm betekent dat het groeihart niet beschadigd raakt en gemakkelijk zal hergroeien.
Zie je dit allemaal niet zitten, dan breng de firma Socode uit Warcoing een andere oplossing: Fibrofos 60. Dit is gedroogde en gemalen chicoreiwortel, ter ontwikkeling van de microflora in de pens en om er accumulatie van ammoniak te vermijden. Dit resulteert tot een hogere productie van microbieel eiwit, ten gunste van een hoger eiwitgehalte in de melk. Fibrofos 60 bevat sesquiterpeen lactone (+/- 0,4%). Deze lactones hebben een ontwormende werking, en zijn te herkenbaar aan de typische bittere smaak van cichorei. Deze bittere stof stimuleert de maagdarmverteringssappen en de eetlust bij het dier, en werkt worm afdrijvend. Te verkrijgen in papierzakken van 25 Kg in poeder – of kruimelvorm. Houdbaarheid 12 maanden. 15g/dier/dag zou een goede dosis zijn… Indien er meer resultaten zijn van experimenten met fybrofos 60 houden we je op de hoogte. Bevredigende resultaten werden bekomen bij varkens, runderen, paarden, kippen en kalkoenen ter bevordering van de groei en het bestrijden van ziekten (en geuren).
Ontwerp en realisatie: Rik Tanghe.